Ecologische verpakking

 

Het papier waarop wij printen

Ook al neemt het papierverbruik af in Nederland (mondiaal neemt het nog jaarlijks met zo'n 3% toe),

we verbruiken nog steeds gigantische hoeveelheden papier. De productie van papier is een van de belangrijkste reden van grootschalige houtkap. Houtkap gaat vaak gepaard met ecologische schade. Daarnaast duurt het vele jaren voordat een volwassen boom vervangen is, als er al herplanting plaatsvindt. Bamboe is geen houtsoort maar een grassoort welke 'verhout' en razendsnel groeit.

Wij printen op bamboe

Daarbij is het zelfregenererend: na het oogsten komen er weer nieuwe scheuten uit het wortelstelsel. Tijdens het groeiseizoen schiet een nieuwe scheut in enkele maanden naar zijn maximale lengte. Er zijn bamboesoorten die in die twee maanden tot 30 meter hoog worden.

De grondstof

De milieuvriendelijkheid van een product bepalen is vaak niet zo eenvoudig. Voor bamboe is de milieubalans tegenover boomhout zonder twijfel positief. De kap- en groeiwijze zijn belangrijke milieu-argumenten. Elk jaar maakt de moederplant meerdere nieuwe stammen aan, zodat in een volwassen plantage na 5 jaar de stammen kunnen worden geoogst, zonder dat de omvang van het bos afneemt. De groeikracht van het bamboebos wordt zelfs versterkt door geregeld te kappen. Deze werkwijze zorgt voor een nog grotere aanwas van nieuwe scheuten en staat borg voor een perfecte kwaliteit van de volgende kap.

  • Bamboe neemt dankzij de snelle groei gemiddeld 2 tot 2,5 maal zoveel CO2 op als hout
  • Bamboe gaat bodemerosie tegen doordat de wortels na het oogsten niet afsterven
  • Bij het kappen van bomen blijft meer dan 25% van de dode boom achter. Dit rot weg, waarbij CO2 en CH4 (ruim 20 maal schadelijker dan CO2) vrijkomen
  • Bamboe kan op arme grond groeien en er zijn geen meststoffen en pesticiden nodig bij de teelt
  • De percelen met bamboe zijn over het algemeen in bezit van lokale boeren, waardoor de lokale economie wordt gestimuleerd

Panda vriendelijk

De pandabeer leeft in het middengebergte in centraal China. De panda trekt al etend naar plaatsen waar de lagere bamboesoorten goed bereikbaar zijn. De productie bamboe, Phyllostachys pubescens, heeft geen bladgroei op de eerste 5 meter van de stam en is daarom voor de panda geen voedselbron.

 

Het plakband waarmee wij plakken

Wij plakken onze dozen dicht met papieren eco-tape. Papieren tape is de meest milieubewuste manier van dozen sluiten en is recyclebaar. U kunt dus onze gehele verpakking, inclusief plakband, gewoon bij het oud papier doen. Schoner kunnen we het niet maken!

 

Winkelwagen

Geen artikelen

Verzending € 0,00
Totaal € 0,00

 

Betaal met iDeal, CreditCard, Bancontact, overschijving of PayPal